Sunday, September 25, 2016

Cremeria - killuke Itaaliat trammisõidu kaugusel

Esimene restoran, mis oma tooraine Naabrist soetab, ei ole üllataval kombel üldsegi mitte põhjamaisele toidule orienteeritud. Tegu on hoopis kohvikuga, mis pakub autentset Itaalia toidukogemust Eesti värske tooraine abil. Kohviku Cremeria loojad Daniele ja Giuseppe usuvad, et söömine on elamus, lähedastega koosolemise aeg ja nauding. Cremeria pakub tõepoolest Itaalia maitsete kõrval ka meeldejäävat atmosfääri ja lõunamaist kultuuri, mida koged juba esimesel sekundil seal viibides. Tükike Itaaliat ootab südalinna läheduses, mugavalt trammiga vaid paar peatust Kosmoseni sõites. Kiire liiklusega maantee äärest kohvikusse sisse põigates kaotaks aeg justkui tähtsuse.


Tõeliste maitsenaudingute kodu

Väikeses hubases kohvikus tervitavad külalisi itaallastele omase sõbralikkusega omanikud ise. Atmosfääri loovad riiulitel veinid ja erinevaid Itaalia toidukaubad, mida Eestist mujalt ei leia.

On näha, et kohvik on omanikele südameasjaks. Samal ajal kui nad ülima vilumuse ning kirega toitu ja jooke serveerivad, oskavad nad jutustada iga roa juurde ka seda iselomustava loo. Kohviku pidamisel rakendavad nad ka omajagu loomingulisust - iga päev katsetavad nad uute retseptidega, et kliente üllatada ja eestlastele meelepäraseid maitseid avastada. Näiteks crostini´dele saab sobitada erinevaid huvitavaid ja hooajalisi katteid.


Märkimisväärne on sealsete peremeeste lugupidamine toorainete vastu. Kõik värske ja Eestist saadaolev tuleb neile enamjaolt siinsetelt talunikelt. Talust saadud toorained nagu kitsekohupiim, liha, munad, köögiviljad on nende jaoks asendamatud suurepärase toidu komponendid. Daniele sõnul ei ole tema tiramisu kunagi nii hästi maitsenud ja seda just tänu Tagalepa talu munadele. Kitsekohupiima, mis on sarnane riccotale, kasutavad nad oma cannolides. Riccotat ja kitsekohupiima segades valmivadki krõbedad eri maitsega cannolid, mis on üks nende koha tuntumatest magustoitudest.

Giuseppe pistaatsia cannolisid valmistamas


šokolaadi -ja pistaatsiamaitselised cannolid


Menüüs on ka pikkpoiss, lasanje, salatid ja muidugi ka pitsad. Kõiki tooraineid loomulikult eheda Itaalia toidu valmistamiseks Eestist ei leia ning puuduolevad komponendid hangivad nad oma päritolumaalt otse tootjatelt. Paljudega neist on nüüdseks kujunenud usalduslik ja pikaajaline koostöö. Näiteks nad oskavad täpselt kirjeldada kohvikus pakutavate vorstide ja juustude valmimisprotsessi.

Koduse hakklihaga tehtud lasanje on täpselt selline nagu olema peab


"Culatello" pitsa ja traditsiooniline veinil põhinev kokteil spritz

Töö, mis teeb õnnelikuks


Giuseppe ja Daniele kohtusid 4 aastat tagasi. Giuseppe tuli siia turistina, töötades tol ajal Milanos pangas. Daniele teenis leiba ühes Tallinna Itaalia restoranis baarmenina. Giuseppe tundis, et stressirohke finantskarjäär pole päris see, mida ta teha soovib ja ka Daniele mõlgutas mõtteid oma ettevõtte kohta. Nii hakkasidki nad koos tegutsema ja tegid jõuluturul esimese ärikatsetuse, müües seal oma kodumaalt toodud toidukraami. Koostöö sobis ja nüüd on neil juba kaks aastat oma kohvik. Kontseptsiooni loomisel on nad olnud alati ühel meelel: nende unistus on, et nende kohvik on koht, kuhu kohalik ikka ja alati tagasi tulla soovib. Nad on oma unistuse poole edukalt teel, sest püsikundesid leidub rohkesti.

Ainulaadne kohv "Lumicino", mis maitseb nagu 

seiklus - tõeliselt palju erinevaid maitseid ühes tassis 


Erinevaid Itaalia tooteid saab ka kaasa osta



Kuidas võita eestlaste südamed


Ega see pole uudis, et alguses võib itaallane olla imestunud eestlase häbelikkuse üle ja eestlane on pisut jahmunud itaallase sotsiaalsusest. Erinevusi leiab on ka harjumustes. Kui itaallase päev ei alga enne kohvijoomist ja päeval käiakse pauside ajal kohvi just oma kodubaarist hankimas, siis põhjamaalane nii palju baaridesse ei kipu. Neile on Eestis tegutsemine olnud väljakutse, kuid kahe rahvuse kooslus on toiminud siiski lõppkokkuvõttes edukalt. Tundub, et sõbralik teenindus ja hea söök sulatab igaühe südamed sõltumata rahvusest  ja kultuurist ning siinsele kohalikule meeldib idee, et ta saab korraks Itaaliasse sisse astuda. Leidub nii neid, kes hommikuti kiirustades kohvi ja mõnusa maiuse haaravad ning neid, kes õhtul aja maha võtavad ja head sööki sõprade ja perega nautima tulevad. 

Ühe õige õhtusöögi lõpetab sõltuvusttekitav magustoit "Golosino"


Nende huvi puhta ja kvaliteetse toidu vastu ei lõppe talunikelt tooraine hankimisega. Daniele suur unistus on kunagi kohviku kõrval ka Tallinna lähedal ökoloogilist talu pidada.